De aanbestedingsvraag wordt vanzelfsprekend zorgvuldig geformuleerd. Alleen zijn er steeds meer aanvragers die daarin doorslaan. Ik zie aanvragen voorbij komen waarin alles al vaststaat, inclusief het bestek welke al tot ver achter de komma is ingevuld.

Een gemiste kans. Want juist door de crisis zijn vele aannemers en installateurs erg creatief geworden. In tenders waarin de vrijheid nog wel wordt gegund zie ik soms de meest creatieve en prachtige oplossingen voorbij komen. Als de aanvrager alles dichtspijkert, spijkert hij ook het creatieve vermogen van deze bedrijven dicht. De geweldige vondsten om kosten, onderhoud of energie te besparen gaan dan aan zijn neus voorbij. Hier wordt niemand beter van, zeker de aanvrager niet.

Ik pleit ervoor om alleen de randvoorwaarden (kaveloppervlak, gebruik etc.) vast te leggen in de aanvraag en afwachten met welke creatieve ideeën de markt komt. Dan kan je ook echt een keus maken op EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) en je creëert een win-win situatie. De aanvrager is vaak goedkoper en beter uit en de bouwer ziet zijn creatieve kunnen gewaardeerd. Een ideaal begin voor een bouwrelatie.

Marcel Evertzen
Marcel EvertzenEigenaar SweetPepper
“Als je niet weet waar je naartoe wilt is elke weg de goede.”