Gisteren hebben we, al na drie week, afscheid moeten nemen van onze HBO stagiaire “Media Informatie Communicatie” van de Saxion. Derde jaars, intelligent en creatief. Zat geweldig op haar plek bij ons en ze gaf zelf aan in de afgelopen drie week meer te hebben geleerd dan in één jaar Saxion.

Maar ja, het stage bureau van Saxion vond niet dat we aan alle regels voldoen. Ik heb wel eens een afspraak buiten de deur en ze wordt dus niet 8 uur per dag continue begeleid. Saxion vergeet dat er meer personeel is waar ze eventueel met haar vragen naartoe kan. Personeel die nota bene ook door Saxion is opgeleid.

Nee, ze nemen de beslissing dat ze hier niet langer kan blijven. Zonder dat het stage bureau van Saxion hier ooit geweest is, zonder dat ze mij langer dan drie minuten hebben gesproken, zonder dat ze de andere Saxion stagiaires gekend hebben.

Geef me dan maar het MBO. We doen ook al jaren zaken met Cibap in Zwolle. Een zeer creatieve MBO opleiding. Daar komen de stagebegeleiders persoonlijk langs. Daarvan krijgen we keer op keer te horen dat we een zeer goed stage bedrijf zijn. Vooral het feit dat we de stagiaires zelfstandig laten werken spreekt het MBO erg aan….

We mogen voorzichtig de conclusie trekken dat MBO studenten zelfstandiger zijn dan HBO studenten en dat MBO, zeker in ons vakgebied, veel beter aansluit bij het bedrijfsleven.

Marcel Evertzen
Marcel EvertzenEigenaar SweetPepper
“Als je niet weet waar je naartoe wilt is elke weg de goede.”